![]() |
|
|||||||
| Airbrush Airbrush hakkında merak ettiğiz herşey bu konuda... |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
||||
|
||||
|
Airbrush' ın Türkçe karşılığının anlamı "hava -püskürtme - Fırçası"dır.
Modern çağda ilk olarak 18. y.y da Amerika da uygulanmaya başlamıştır. Bazı Sanat otoriteleri tarafınca 1900 sonrası, tekniği en zor Resim dalı olarak nitelendirilmiştir. Ortalama 3 ile 7 bar arası kompressörlere bağlanan, 0.2 mm - 5 cm arası kalınlıkta boya püskürtebilen mekanik kalemler ile uygulanır. İki türlü boya besleme sistemi vardır, bunlar; *Gravity Feed : Üstten Besleme *Siphon Feed : Alttan Besleme Dipnot: ilüsturasyon ile ilgilenen grafikerlerin kullanmış olduğu üçüncü bir "yandan beslemeli" pistole vardır. İki tip tetik hareketi vardır; Single Action: Tetiğin aşağıya doğru tek hareketi vardır ve sadece boya akışını sağlar. Double Action: Tetiğin çift hareketi vardır. Boyanın akışkanlığını ve de incelik genişlik miktarını kontrol eder. İki tip boya karışım şekli vardır; İnternal: Boya kalemin içine karışarak çalışan mekanizmadır. External: Boya kalemin dışıda bulunan iğne vasıtası ile uygulanan "single action" pistollerde bulunan türdür. Genel olarak üç biçim de uygulanır *Şablonlu *Maskeleme *Şablonsuz Şablonlama: Ülkemiz de en yaygın kullanılan tekniktir. Uygulanacak olan grafik fotokopi benzeri makinalardan çıktı alınıp ya da büyük monitörlerin üzerine yapıştırılmış, taşıyıcı "şefaf bandın" üzerinden asetatlı kalem ile kopyası çıkarılıp, genel hatları kretuvar "falçata" ile kesilir ve uygulanacak zemine yapıştırılır. Bir sonra ki aşama da ise hazırlanan kopya taslığının üzerine uygulanan püskürtme işlemleri ile çalışma kısa bir sürede son bulur. Dipnot : Bu tekniği kesinlikle Sanatsal değildir; Sanatkârlık değil Zanaat'karlıktır. Maskeleme: Uygulanacak zemin üzerine el yordamı ile çizilmiş çalışmalara keskin hatlar kazandırmaya yarayan tekniktir. Şablonsuz: Dünyaca onay gören en zor airbrush tekniğidir, hiç bir şablonlama ve de maskelemeden yardım almadan en ince detay çizgilere kadar el yordamı, hassasiyeti ile yapılmış olan çalışmalardır ve süresi diğer tekniklere göre daha uzundur. Barış Malkoç ZHM airbrush http://www.zhmairbrush.com
ZHM airbrush - Barış Malkoç Konu ZHM tarafından (25-03-08 Saat 13:56 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
||||
|
||||
|
Paylaşım ve bilgiler için teşekkürler.
Tarih hatırlayamıyorum ama "2002 olamsı muhtmel" bir fuar organizasyonu için standta bulunan otomobilin kaputuna airbrush yapılacaktı ve bende yapan arkadaşa yardımcı olmuştum. Yazmış olduğunuz yazıyı okuyunca orada yapılan işlemler geldi aklıma; şablonlu, şablonsu ve maskeleme olaylarını gerekli yerlerde kullanmıştı. Airbrush'ı yapan arkadaş daha çok şablonsuz çalışıyordu ona rağmen hatların ve şekillerin düzgünlüğü, birbirini tamamlamasıyla orataya çok güzel bir çalışma çıktı. O zamana kadar adını çok duymuştum ama ilk defa airbrush yapılılışını ve bitmiş halini gördüm. Fuarın ilk günüyde ve akşam olmadan herşey bitmiş bir tek cilası kalmıştı. İnsanlar yapılışını izlerken hayretleriçerinde bakıyordu. Benim için unutulmaz bir gündü. Daha sonraki fuarlarda da bu çalışmlar farklı arkadaşlarla devam etmişti. Airbrush bir sanattır ve bu sanatı icra edenlerde sanatçıdır.
|
|||
|
|||
|
Airbrush bir sanattır ve bu sanatı icra edenlerde sanatçıdır.
ZHM arkadaşım bence ilk önce bu yazıları yazmadan önce ! İlk öncelikle sanat nedir zanaat nedir? Deseydin daha iyi olurdu ben kendi bilgimle bir kaç şey yazmak istiyorum airbrush gerçekten ressmlık gibi zor bir SANATTIR! Zanaat bir kaç çöp adam çizerekte , şablon veya bir kaç kopyalama çeşitleriylede resim çizebilir.Bence airbrush sanatı ayrı bir yere koymak lazım zaten bu sanat türkiyede 2 bilemedim 3 senedir aktif olarak yapılmaya başlandı bunuda yapabilen 1 elin beş paramağını geçemicek kişiler var yakından takip ettiklerimden en başarılı bulduğum ve sanat için uğraşan Barış MALKOÇ (ZHM) her zaman taktir ederim ![]() ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Peki barış abi siz hangi türü uyguluyorsunuz?
|
||||
|
||||
|
bilgiler için teşekkürler...Bu arada çok başarılı çalışmalarınız war
..Tebrik ederim...
|
||||
|
||||
|
bilgi için tşkler
|
||||
|
||||
|
blgi için saolun
|
||||
|
||||
|
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Kısa ve öz bir hikaye ile cevaplamak isterim. 2007 yılında Trtuning için yapmış olduğum Peugeot 205 GTI "Kam" çalışmam da bir çok t.v kanalına röportaj vermiş ve verdiğim röportajlar da şablonsuz airbrush isimli bir tekniği uygulayan tek kişi olduğumdan bahsetmiştim. Üzerinden çok geçmeden bir çok **meslektaşım** youtube v.b video izleme platformlarına ; freehand ya da şablonsuz airbrush isimli videoları eklemeye başladılar. . . Dipnot : * Airbrush benim için bir meslek değil, Yaratıcının Lütuflarından biridir.
|
||||
|
||||
|
sanatçısın yani. bravo abii tek olmak iyidir.
|
||||
|
||||
|
Pylşm için tşkkrlr bu kadar ayrintili bilmiypordum ...
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|